trtrtr

Teras Su Yalıtımı

05.03.2023
4.309
Teras Su Yalıtımı

İnsanların yaz aylarında sıklıkla kullandığı terasların kullanıcılarına çıkardığı bazı zorluklar vardır. Bunlardan birisi de su yalıtımı konusunda çıkan aksaklıklardır. İnşa edilen binaların uzun ömürlü olmaları için aynı zamanda su almamaları için binaların dışına, içine, temeline, çatılarına yahut teraslarına yapılan işlemlere su yalıtımı denir. Teras su yalıtımı binaların inşaatı sırasında yapılırsa hem daha ucuz hem de daha kolay yoldan halledilmiş olur. Yalıtım esnasında eksik malzeme kullanımı yahut yanlış işlem uygulanması daha sonra ev sahiplerine su sızıntısı olarak geri dönüş yapmaktadır. Bu su sızıntısı terasın bulunduğu evle sınırlı kalmayıp alt katlara kadar uzanmaktadır. Bu nedenle bu işin ehli olan kimseler tarafından yapılmasına önem gösterilmelidir.

teras su yalıtımı

teras su izolasyonu

Teras Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Yaz mevsiminde su yalıtım işlemi yapıldığında ev sahiplerinin en çok şikâyet ettikleri konu teraslarını bir müddet kullanamamaktır. Bu nedenle yalıtım işlemi için yapılan plan ev sahiplerini teraslarını kullanmaktan alıkoymayacak bir şekilde yapılmalıdır. Yani uygulanacak olan plan hızlı ve kaliteli bir sonuç vermelidir. Teras su yalıtımında sırasıyla şu işlemler uygulanmaktadır;

  1. Öncelikle uygulamanın yüzeyi su yalıtımına uygun hâle getirilir. Yani yüzeye yapışmış olan kir ve kalıntılardan arındırılır. Bu sayede uygulama esnasında kirlerin yapışması ve işlemi engellemesi gibi bir konu söz konusu olmaz.
  2. Yüzey temiz ve sağlam hâle getirildikten sonra ilk katman uygulanır. Bu noktada doğru su yalıtım malzemesinin seçimi önem arz etmektedir.
  3. İlk kat uygulandıktan sonra seramik üzerine derz dolgu uygulaması yapılır. Bu işlem kurumadan su ile yıkama kesinlikle yapılmamalıdır.
  4. Son olarak da son kat koruma malzemesi uygulanır. Son kat uygulaması atlanmaması gereken bir aşamadır. Bu işlem UV ışığına karşı dayanıklı olup solma gibi sorunlarla karşılaşılmamasını sağlamaktadır. 
teras su yalıtımı kenarlar

teras kenar su yalıtımı

Teras Su Yalıtımında Hangi Malzemeler Kullanılır?

Teras su yalıtımda yapılacak yerin durumuna göre kullanılan malzemeler değişmektedir. Yalıtım malzemeleri aşağıdaki gibidir;

  • Sürme esaslı izolasyon malzemeleri,
  • Üzerinde gezilebilir izolasyon malzemeleri,
  • Çimento esaslı yalıtım malzemeleri (bu tarz yalıtım malzemeleri su ile karıştırılarak uygulanır),
  • Şeffaf (sıvı cam) yalıtım malzemeleri,
  • Poliüretan esaslı yalıtım malzemeleri,
  • Akrilik esaslı sürme yalıtım malzemeleri,
  • Tam elastik yalıtım malzemeleri,
  • Yarı elastik yalıtım malzemeleri,
  • Fayans üzeri yalıtım malzemeleri,
  • PVC membranları,
  • EPDM membranları,
  • Bitüm membranları,
  • HDPE membranları,
  • Epoksi yalıtımıdır.

Teras Su Yalıtımında Hangi Yöntemler Kullanılır?

Su yalıtımı için uygulanacak yöntem seçilirken bazı kriterler dikkate alınmalıdır. Bunların başında terasın özellikleri gelmektedir. Terasın özelliklerini terasın şekli belirler. Kapalı / açık teras, gezilebilen / gezilemeyen teras yahut bahçe tipi teras olmak üzere birçok teras şekli vardır. Bu teras tiplerinden hangisine su yalıtımı uygulanacak ise ona göre yöntem belirlenir.

Ayrıca terasın zemin malzemesi, zeminin durumu, terasın kullanım şekli, yapılış şekli, su yalıtımı için kullanılacak olan bütçe gibi dikkate alınması gereken farklı kriterlerde vardır. Bu kriterler dikkate alınmadığı takdirde istenilen sonuca ulaşılamaz. Hatta yanlış tespit sonucu uygulanan yöntemler su sızıntısı gibi daha büyük sorunlara yol açabilir. Bahsedilen kıstaslar dikkate alınarak aşağıdaki yöntemlerden en uygun olan yöntem uygulanır.

·      Yapıştırmalı Yalıtım Yöntemi

Günümüzde en çok tercih edilen teras su yalıtım yöntemi yapıştırmalı yalıtım yöntemidir. Bu yöntemde yalıtım malzemesi olarak genellikle bitümlü membran kullanılır. Bu membran çeşidi top hâlinde satılmaktadır. Satın alınan malzemeler su ile ıslatılır. Sonra teras yüzeylerine yapıştırılır.

·      Likit Membran ile Yapılan Yalıtım Yöntemi

Likit membran sıvı bir üründür bu nedenle fırçalar yardımıyla sürülerek uygulanılır. Lakin günümüzde sprey içine doldurularak püskürtme yöntemi ile uygulandığı da görülmektedir. Bu yöntem daha zahmetsiz bir iştir. Aynı zamanda likit membran kullanarak yapılan su yalıtımlarının diğer yöntemlere nazaran daha etkili olduğu görülmüştür.

·      Polyurea Yalıtım Yöntemi

Likit membran yönteminden sonra en etkili olan yöntem polyurea malzemesiyle yapılan yalıtım yöntemidir. Günümüzde açık terasların su yalıtımı için en çok tercih edilen yöntemdir. Bunun sebeplerinden birisi polyurea malzemesinin farklı iklim koşullarına dayanıklı olmasıdır. Son zamanlarda ne kadar tercih edilse de maliyet açısından biraz pahalıdır. Polyurea malzemesi esnek bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda su geçirmez özelliği de mevcuttur. Bu nedenle birçok sanayi alanında da tercih edilmektedir.

·      Sürme Tip Yalıtım Yöntemi

Sürme tip yalıtım yöntemi en çok teras ve balkonlarda karşılaştığımız bir yöntemdir. Ekonomik olmasından dolayı çok fazla rağbet görmektedir. Ancak bu yöntem uygulanırken kullanılan yalıtım malzemeleri kauçuk, çimento, poliüretan gibi malzemelerdir. Bu malzemeler de kimi zaman gerekli olan esnekliği sağlayamamaktadır. Bir süre sonra kırılma, çatlama gibi sorunlarla karşı karşıya gelinebilmektedir. Bu nedenle kalıcı izolasyon yöntemleri arasında yer almamaktadır.

Teras Su Yalıtımının Avantajları Nelerdir?

Teraslara yapılan su yalıtımının bazı avantajları mevcuttur. Bu avantajların başında su yalıtımının yıpranmayı ve aşınmayı durdurması gelmektedir. Olumsuz hava koşulları, yağan yağmurlar ve karlar terasları kötü etkilemektedir. Bu yalıtım sayesinde terasın zemini değişen hava şartlarına karşı daha dayanıklı hâle gelmiş olur. Aynı zamanda yapılan su yalıtım sistemleri nemi önlemektedir. Nemin önlenmesi küf, bakteri gibi organizmaların da türemesini engellemiş olur.

Teras Su Yalıtımı Fiyatları

Teras su yalıtımı fiyatları yapılacak olan yönteme ve uygulanacak olan metrekareye göre değişiklik göstermektedir. Fiyatlar 450 – 13.000 lira arasında farklılık göstermektedir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Hemen Ara
Yol Tarifi