trtrtr

Solventsiz Epoksi Astar Nedir Nasıl Kullanılır?

02.03.2023
1.541
Solventsiz Epoksi Astar Nedir Nasıl Kullanılır?

Epoksi astar, gözeneksiz bir kaplamaya sahip bir sızdırmazlık maddesi türüdür. Epoksi astarın taban katları, çelik ve diğer malzemeler için idealdir. Bu astarı bir kat uyguladıktan sonra diğer astar ürünlerini ve boyaları eklemeye devam ederek işlemleri tamamlama ayrıcalığı sunar. Özellikle son kat ürünlerde sıklıkla tercih edilen ürün solventsiz epoksi astar versiyonu ile de kullanıma açıktır.

Solventsiz epoksi astar malzemesinin farklı pek çok avantajı bulunur. Bunlar kısaca şu şekilde ifade edilebilir;

  • Mükemmel yapışma kabiliyeti ile sağlam bir yüzey oluşturma
  • Islak/nemli ortamlarda dahi kimyasal mukavemeti ve dayanım sınırı yüksek
  • Korozyona karşı korumak için çinko fosfattan yapılmış olması
  • Solventsiz epoksi astar bu özelliklerinden dolayı otomotiv ve denizcilik sektörlerinde sıklıkla uygulanmaktadır.

Solventsiz Epoksi Astar Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

Solventsiz epoksi astar, gözeneksiz bir kaplamaya sahip bir sızdırmazlık maddesini ifade eder. Öncelikle çıplak çelik üzerine ilk baz kat olarak tavsiye edilir. Bu taban katları veya epoksi astarlar, cam elyafı, plastik veya siyah demir fosfat kaplama üzerinde de rahatlıkla kullanılabilir.

Epoksi astarlar, güçlü yapışma, iyi mekanik yetenek ve ıslak ve yüksek nemli ortamlarda dayanıklı kimyasal direnç nedeniyle çok çeşitli malzemeler için kullanılır. Bir epoksi astarın korozyona karşı koyma yeteneği, kalınlığı ile ilgilidir; epoksi astar tabakası ne kadar kalın olursa, koruma o kadar iyi olur.

Bu astar aynı zamanda çatlak ve eziklerde de kullanılabilir. Yapıştırma kapasitesi mükemmeldir ve iyi bir yüzey kalitesi sağlar. Epoksi astarlar sadece metallere mükemmel yapışma sağlamakla kalmaz, aynı zamanda ekstra astar ürünleri ve son katlar (boya) için uygun bir taban görevi görür. Epoksi astarlar ayrıca, özellikle domates gibi asidik yiyecekleri tutmak için kullanılan metal kutuları ve kapları kaplamak için yaygın olarak kullanılır.

Solventsiz epoksi astar, hidrojen, nitrojen veya oksijen gibi diğer elementlere bağlı karbon zincirlerinden oluşur, bu nedenle organik bir bileşik olarak sınıflandırılabilir. Bu karbon zincirleri, elementlerin bir çift elektron paylaştığı kovalent bir bağ yoluyla oluşur.

Epoksi terimi geniştir ve zaman zaman zincirlerdeki karbon ve oksijen atomlarından oluşan epoksit fonksiyonel grubunu ifade edebilir. Bir kimyasal reaksiyon sırasında fonksiyonel grupların bir molekülün temel özellikleri için belirleyici bir faktör olduğu düşünüldüğünde, epoksit fonksiyonel grubunu içeren moleküller, sert ancak esnek bir malzeme oluşturmak için kimyasal olarak reaksiyona girerler.

Solventsiz Epoksi Astar Avantajları

Potansiyel sağlık riskleri hakkında kullanıcıların endişesini gideren solventsiz epoksi astar malzemeleri sağlık için riskli değildir.  Solvent içermemesi, yapıştırıcının tamamen zararlı solvent içermediği anlamına gelmemekle birlikte, %5’ten daha az olduğu anlamına gelir. Bu düşük yüzde, sağlık risklerine neden olan yapıştırıcı hakkında endişelenmenize gerek olmadığı anlamına gelir.

Çevre için tehdit oluşturmazlar. Zararlı çözücülerin bulunmaması, aynı zamanda çevreye zararlı olan çok sayıda VOC’yi boşaltmayacakları anlamına da gelir.

Düzenlemeler ve kısıtlamalar hakkında endişelenmenize de gerek yok. Bazı ülkeler bazı zararlı kimyasalların ve solventlerin kullanımını yasaklamıştır. Ve solvent bazlı yapıştırıcıların yasaklanmış hiçbir şey içermediğini kontrol etmeniz gerekecektir.

Ekstraksiyon ve havalandırma sağlamanıza gerek kalmayacaktır. Solvent bazlı yapıştırıcılarda kullanılan solventlerle çalışmak genellikle çok rahatsız edicidir. Çözücülerin bazen keskin kokusuyla baş etmek zorunda kalacaksınız. Atladıkları VOC’ler, (yasa gereği) tahliye ve havalandırmayı yerine koymanızı bile gerektirebilir. Bununla birlikte, solvent içermeyen yapıştırıcılarla ilişkili çok az koku vardır.

Bu üstün özellikleri ve çevreye minimum zararlı etkisi sayesinde sıklıkla son kat astarı olarak tercih edilebilirler.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Hemen Ara
Yol Tarifi