trtrtr

Yükseltilmiş Döşeme

06.12.2020
3.310
Yükseltilmiş Döşeme

Yükseltilmiş döşeme mevcut zemine ikinci bir döşeme yerleştirilmesidir. İki döşemenin arasında kalan kısma ise mekanik, havalandırma tesisatlarına ait borular, elektrik, kablo ya da kanallardan oluşan malzemeler bulunabilir. Bu döşeme dediğimiz sistem korozyana ya da yangına dayanıklı bir sistemdir. Aynı zamanda nemden etkilenmez ve insan sağlığına herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Üstelik toz tutmama özelliğine sahip olduğunu söylemek de mümkündür.
Bu döşeme yapılırken de kalsiyum sülfat ya da yonga levha ana malzeme olarak kullanılmaktadır. Kaplama malzemesi için ise alüminyum folyo, alüminyum levha ya da galvanize gibi malzemeler kullanılmaktadır.

Yükseltilmiş Döşeme Avantajları Nelerdir?

Yükseltilmiş döşeme dediğimiz ikinci bir zeminin sayısız avantajları ve kolaylıkları bulunmaktadır. Bu avantajlardan başlıca olanları da şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Eğer mevcut mekanda daha sonradan birtakım değişiklikler yapmanız gerekirse söz konusu değişikliklere çok kolay bir şekilde adapte olmanıza olanak sağlar.
  • Sonradan mekanda tesisatla alakalı değişiklikler ya da tamir gerektirecek işlemler yapmanız gerekirse bu döşeme sayesinde kolayca yapabilirsiniz.
  • Mekan için çalışan mimarlar açısından da daha serbest ve çeşitli tasarım imkanı da ortaya çıkmış olacaktır.
  • Modüler bir sisteme sahip olması döşemenin çok kolay ve hızlı bir şekilde uygulanmasını sağlamaktadır.
  • Döşeme antistatik özelliğe sahip olduğu için de statik elektriği deşarj etmektedir.
  • Yükseltilmiş döşeme bulunan alanlarda döşeme alt kısımdan geçmektedir. Bu nedenle mekanda yer alan borular ya da kablolar göz önünde olmayacaktır. Dolayısı ile görüntü kirliliği de önlenmiş olur.

Yükseltilmiş Döşeme Nasıl Yapılır?

Yükseltilmiş döşeme yapılmadan önce nasıl yapılacağına dair bir planlamanın hazırlanması gerekmektedir. Daha sonra ise zemin hazırlığı yapılmaktadır. Eğer döşeme yapılması gereken alan pürüzlü ya da çukurlu ise zemine şap denilen uygulama yapılması şarttır. Bazen mevcut zeminde çabuk kırılan ya da kumlu bir halde olan şap bulunmaktadır. Böyle durumlarda da tekrar şap uygulaması yapılması gerekmektedir. Zemini taşıması için kurulan ayakların zemine sağlam bir şekilde yapıştırılması şarttır. Yapıştırıcının daha sağlam olması için de zeminin nemden, kirden ya da kimyasal maddeden arındırılması gerekmektedir.
Bu işlemden sonra da sıra montaj işlemine gelecektir. Öncellikle döşeme panellerinin derzlerini kontrol edilmesi gerekmektedir. Sonrasında ise merkezden itibaren panellerin döşemesi yapılmalıdır. Döşeme için kullanılan ayakların hepsi panellerin köşesine getirilir. Tüm paneller monte edildikten sonra döşemenin orta kısmı tamamlanmış olacaktır. Duvar kenarları için kullanılması gereken parçalar ise kesilerek duvar kenarlarına yerleştirilmelidir. Plastik conta yardımı ile sıkıştırılan ayaklar panellerin hareket etmesinin önüne geçer. Böylece daha sağlam ve dayanıklı bir işlem olur.

Yükseltilmiş Döşeme İşleminden Sonra Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Montaj işlemi sona erdikten sonra yapıştırıcının daha etkili bir şekilde yapışması ve tam mukavemet göstermesi amacı ile yaklaşık 1 gün boyunca döşeme üzerinde hiçbir işlemin yapılmaması şarttır. Daha sonralarda da bu döşeme üzerinde ıslak bir işlemin yapılmaması gerektiği unutulmamalıdır. Çok elzem durumlarda ise döşemenin üzeri su geçirmeyen bir malzeme ile kaplanması gerekmektedir. Döşemenin altına su geçmemesi çok önemlidir.
Panellerin kaldırılması gerektiğinde ise o panellere uygun vakumlu kaldırıcılardan yardım almak gerekmektedir. Tornavida gibi malzemeler kesinlikle kullanılmamalıdır. Eğer paneller üzerinde ağır bir malzeme taşımanız gerektiğinde panellerin hasar almamasına çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Temizlemesi oldukça kolaydır. Çok az nemli olan bir bez yardımı ile basit bir şekilde temizleyebilirsiniz. Bu sistemler bazen de karo halı halinde de yapılabilmektedir. Böyle durumlarda elektrik süpürgesi yardımı ile de temizleyebilirsiniz.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Hemen Ara
Yol Tarifi